Випускники програми «Всесвітні студії» взяли участь у публічній лекції 107го мера Нью-Йорка Руді Джуліані

07.06.2017
7 червня 2017 року Руді Джуліані, 107й мер Нью-Йорка, на запрошення Фонду Віктора Пінчука, прочитав публічну лекцію «Україна та роль США в контексті глобальних викликів». Слухачами лекції стали понад 600 українських студентів, науковців та лідерів думки.
«Вам потрібні закони, які захищають людей – закони, що застосовуються чесно і без корупції. На мою думку, в України неймовірне майбутнє: у вас чудові природні ресурси, у вас надзвичайні, напрочуд винахідливі і працьовиті люди, і тепер в вас є свобода – все, що потрібно для успіху. Я думаю, вас стримує корупція. Вона повинна бути викоренена з вашого суспільства». Пан Джуліані пояснив, що «верховенство права – це коли в вас чесна поліція, чесні прокурори, чесні судді і чесні політичні лідери»
Руді Джуліані, 107й мер Нью-Йорка
Звертаючись до молоді в аудиторії, Руді Джуліані підкреслив, що «лише голосування за когось на виборах не забезпечує те, що ми по-справжньому можемо вважати демократією. Я б назвав це хибною демократією. Справжня демократія – це країна, в якій ви обираєте можновладців, але ви також користуєтесь верховенством права і ви також поважаєте права людини і людську гідність. Саме в цьому полягає справжня демократія. Ви маєте зробити це власноруч і все залежатиме від вас, адже наступне покоління – це ви!».

Висловлюючи своє ставлення до подій в Україні, Руді Джуліані наголосив: «Я вважаю, що Східна Україна має повернутись до складу України, і що це має бути задачею не лише для США, але для міжнародної політики Заходу загалом. Вторгнення було незаконним, і з цієї причини були введені санкції. Якщо їх потрібно посилити, вони будуть посилюватись доти, поки ви не зможете домовитись і повернутись до того стану, який був раніше. Ці кордони були гарантовані різними домовленостями та угодами, які були порушені».

«На мою думку, Крим – це порушення базового міжнародного законодавства. Це було незаконне вторгнення в суверенну країну, яке, нажаль, трапилось, оскільки США не відреагували у належний спосіб. Західна Європа стала демонстрацією нашої слабкості. Можливо, якби ми діяли одразу і дуже швидко, і вжили б одразу надзвичайно жорстких санкцій від самого початку, можливо, ми могли б повернути ситуацію назад, і вона б не поширилась на решту Східної України», - додав він.

Модератором дискусії виступив бізнесмен та філантроп Віктор Пінчук, який запропонував майбутнім лідерам України сформулювати власні меседжі, які б пан Джуліані міг донести до США. Запитання студентів стосувались питань кібербезпеки, екології, бюджетування, а також його досвіду за часів, коли він був мером Нью-Йорка.

Наприкінці своєї промови Руді Джуліані наголосив, що поставити перед собою мету – це перший крок на шляху її досягнення. Тому він порадив молодій аудиторії ставити перед собою мету, мати оптимізм і сміливість, наполегливо працювати і розвивати власні комунікаційні навички.

Крім лекції, Руді Джуліані зустрівся з Президентом України Петром Порошенком, Прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом, Мером Києва Віталієм Кличком, Генеральним Прокурором України Юрієм Луценком, Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, а також з українськими реформаторами.